De Zwitserse bevolking heeft zondag in meerderheid in een referendum een plan weggestemd dat volgens de indieners ‘crisisbestendig geld’ zou garanderen.

Het zogenoemde ‘Vollgeld’-systeem zou een revolutionair experiment betekenen voor het monetaire systeem. Het idee van de indieners was dat alleen de centrale bank geld zou mogen scheppen.

De gewone commerciële banken, die bijvoorbeeld hypotheken en bedrijfskredieten verstrekken, zouden dat niet meer zomaar mogen doen. Ze zouden het uit te lenen bedrag ook daadwerkelijk voor 100 procent gedekt moeten hebben.

Ongeveer 90 procent van het geld in omloop is in Europa geld dat commerciële banken giraal verstrekken in de vorm van leningen aan bedrijven en burgers.

Volgens de indieners zouden financiële crisis hiermee voorkomen kunnen worden, maar tal van economen hebben aangevoerd dat dit waarschijnlijk niet zo is.

Zo ontstaat een schuldenzeepbel doorgaans niet doordat er te veel geld wordt gedrukt, maar omdat de kredietverlening buiten het reguliere banksysteem uit de hand loopt. Dit gebeurde bijvoorbeeld bij de Amerikaanse subprime-crisis, waarbij rommelhypotheken als pakketjes aan beleggers werden doorverkocht.